Minister Keijzer heeft verklaard dat de zonnestroomboiler geen steun zal ontvangen vanuit de overheid. In plaats daarvan ziet zij warmtepompen en warmtepompboilers als betere oplossingen voor eigenaren van zonnepanelen die hun zelf opgewekte energie willen gebruiken.
Waarom geen zonnestroomboiler?
Een zonnestroomboiler werkt als een elektrische boiler, die uitsluitend zonne-energie van eigen opwekking gebruikt. Hoewel dit in sommige gevallen nuttig kan zijn, benadrukt Keijzer dat er ook nadelen zijn. De zonnestroomboiler is minder energie-efficiënt dan alternatieven zoals de warmtepomp. Daarnaast zou een tweede warmtebron – zoals een warmtepomp of aansluiting op een warmtenet – noodzakelijk blijven voor momenten dat de zonnepanelen niet genoeg energie leveren. Dit zou de belasting op het elektriciteitsnet zelfs kunnen verergeren, vooral op piekmomenten in de winter.
Voordelen van de warmtepomp
Een warmtepomp of warmtepompboiler biedt een efficiëntere oplossing. Deze systemen kunnen zowel op zonnestroom als reguliere stroom draaien en gebruiken structureel minder energie dan een zonnestroomboiler. Voor veel huishoudens, vooral nieuwbouwwoningen, ligt een warmtepomp daarom meer voor de hand als eindoplossing. Met een warmtepomp met buffervat kan men zelfs op momenten van energie-overschot extra warm water opslaan en gebruiken wanneer dat nodig is.
Geen subsidie voor zonnestroomboilers
Minister Keijzer geeft aan dat het subsidiëren van de zonnestroomboiler niet wenselijk is. Met de afschaffing van de salderingsregeling vanaf 2027 wordt eigen stroomgebruik immers vanzelf aantrekkelijker, wat al een financieel voordeel biedt aan zonnepanelenbezitters.