Europees beleid kan zakelijke zonnedaken redden

De Nederlandse markt voor zonnepanelen op zakelijke daken vertraagt door netcongestie, maar Europees beleid biedt kansen. Volgens Dries Acke, deputy CEO van SolarPower Europe, verplicht Europa netbeheerders om flexibele netcontracten aan te bieden, waardoor bedrijven meer mogelijkheden krijgen om zonnestroom te gebruiken en te injecteren.

Hoewel capaciteitsbeperkende contracten nog weinig worden gebruikt, kan meer bewustwording hierover de uitrol van zonnedaken versnellen. In Vlaanderen speelt het congestieprobleem ook, maar minder acuut dan in Nederland, dat als voorbeeld voor de toekomst van de EU wordt gezien.

Belangrijke Europese richtlijnen gaan de groei van zonnedaken stimuleren. Vanaf 2026 moeten publieke gebouwen met daken groter dan 1.000 m² verplicht zonnepanelen installeren, in 2028 volgen grote commerciële en industriële daken, en in 2030 de kleinere daken. Deze verplichtingen zijn een gamechanger voor de energietransitie en de zonne-energiesector.

Dit Europese beleid biedt ook kansen voor de Europese zonne-energiesector, met een grotere focus op lokaal geproduceerde zonnepanelen. Dit geeft een impuls aan bedrijven zoals Solarge en Energyra uit Nederland en het Belgische Soltech.

× Hoe kunnen we u helpen?