Minister: vergoeding voor stroom zonnepanelen moet redelijk én vergelijkbaar zijn

Redelijke en vergelijkbare vergoeding na afschaffing salderingsregeling

Minister Sophie Hermans stelt dat de vergoeding voor teruggeleverde stroom na het stopzetten van de salderingsregeling in 2027 redelijk en vergelijkbaar moet zijn. Een verbod op terugleverkosten is volgens haar echter onhaalbaar vanwege Europese regelgeving.

VVD en SP pleiten voor verbod op terugleverkosten

Ondanks Hermans’ standpunt, dringen VVD en SP aan op een verbod op terugleverkosten om zonnepanelen financieel aantrekkelijk te houden. Zij willen dat consumenten duidelijk kunnen zien wat ze verdienen en willen andere heffingen voor zonnepaneelbezitters afschaffen.

Steun in de Tweede Kamer groeit

Het voorstel van VVD en SP lijkt voldoende steun in de Tweede Kamer te krijgen. Partijen zoals ChristenUnie, NSC en SGP steunen het idee, wat het voorstel op minstens 55 van de benodigde 76 zetels brengt. Brancheorganisatie Techniek Nederland ondersteunt het plan van VVD en SP. Zij wijzen op de onduidelijke en niet-uniforme terugleverkosten, die consumenten en installateurs in onzekerheid brengen. Duidelijkheid is essentieel voor het vertrouwen in zonnepanelen en de energietransitie.

Hermans: leveranciers maken kosten na salderingsregeling

Hermans benadrukt dat energieleveranciers na het beëindigen van de salderingsregeling nog steeds kosten maken, zoals voor balancering en profielbeheer. Deze kosten zijn door toezichthouder ACM vastgesteld en moeten vanaf 2027 transparant en redelijk zijn.

× Hoe kunnen we u helpen?