Minister Sophie Hermans van Klimaat en Groene Groei laat weten dat er in juni meer duidelijkheid komt over de mogelijke subsidie en het keurmerk voor thuisbatterijen. Deze maatregel kan helpen om de gevolgen van het stoppen met de salderingsregeling voor zonnepanelen op te vangen.
Keurmerk voor batterijen die netcongestie verlichten
De minister bevestigt dat er een keurmerk komt voor thuisbatterijen die helpen om netcongestie te verminderen. Alleen batterijen die slim en efficiënt worden ingezet, zonder het net extra te belasten, komen hiervoor in aanmerking.
Subsidie mogelijk, maar onder voorwaarden
De BoerBurgerBeweging (BBB) stelde vragen over financiële stimulering. Hermans geeft aan dat duidelijke randvoorwaarden eerst nodig zijn. Daarom komt er in juni een brief aan de Tweede Kamer. Deze bespreekt ook de situatie op het laagspanningsnet.
Extra ruimte via flexibel contract
Netbeheerder TenneT biedt via het nieuwe Tijdsduurgebonden Transportrecht (TDTR) 9 gigawatt extra capaciteit aan. Dit biedt kansen voor batterijen. Grootverbruikers krijgen zo tot 50% korting op transportkosten. Wel geldt dat ze in maximaal 15% van de tijd geen stroom kunnen afnemen of terugleveren.
Pilots voor thuisgebruikers en bedrijven
Naast de flexibele contracten voor grootverbruikers zijn er ook pilots voor huishoudens. Zo wordt er getest met ‘netbewust laden’ van elektrische auto’s. Hierbij verplaatsen gebruikers hun laadmoment naar rustige tijden op het net.
Daarnaast is er een pilot waarbij groepen thuisbatterijen stroom terugleveren tijdens piekmomenten. Netbeheerders kunnen deze batterijen aansturen via een oproepsysteem.
Investeren blijft nodig
Ondanks de extra ruimte op het net blijven investeringen in uitbreiding noodzakelijk. Hermans benadrukt dat deze ruimte vooral bestaat uit herverdeling van bestaande capaciteit. De wachtlijsten verdwijnen dus niet vanzelf.