Veelgestelde vragen over thuisbatterijen

De thuisbatterij is volop in opkomst. Logisch, want wie zijn eigen stroom kan opslaan en slim kan inzetten, wordt minder afhankelijk van energieleveranciers. Maar ondanks de groeiende interesse leven er nog veel vragen – en ook misverstanden. In deze blog beantwoorden we enkele veelgestelde over thuisbatterijen. Helder, eerlijk en zonder verkooppraat.

Hoe werkt een thuisbatterij precies?

Een thuisbatterij slaat stroom op die je zelf opwekt, bijvoorbeeld met zonnepanelen. Die stroom gebruik je op een later moment, bijvoorbeeld ’s avonds als je verbruik hoog is en je zonnepanelen niets meer opleveren. Zo verbruik je meer van je eigen stroom, en koop je minder in van het net.

Heb ik zonnepanelen nodig om een thuisbatterij te gebruiken?

In principe niet. Je kunt ook goedkope stroom van het net opslaan en op een later moment gebruiken. Toch is een thuisbatterij vooral interessant voor mensen die overdag méér stroom opwekken dan ze zelf verbruiken. Zonnepanelen zorgen dus voor het meeste rendement uit je batterij.

Hoeveel bespaar ik met een thuisbatterij?

Dat hangt af van je opwek, je verbruik en je energiecontract. Als je veel stroom teruglevert, kan een batterij ervoor zorgen dat je minder afhankelijk wordt van het net. Zeker met de afbouw van salderen en de komst van dynamische energieprijzen wordt dat steeds interessanter. Maar: het is geen gegarandeerde besparing. Goed advies blijft belangrijk.

Is een thuisbatterij veilig?

Ja, mits vakkundig geplaatst. Moderne thuisbatterijen zijn getest op veiligheid, hebben meerdere beschermingslagen en voldoen aan strenge normen. Bij Kuyt Verduurzaming werken we alleen met betrouwbare merken en erkende installateurs.

Hoe lang gaat een thuisbatterij mee?

Gemiddeld 10 tot 15 jaar. Dat is afhankelijk van hoe vaak je hem gebruikt (laad- en ontlaadcycli) en hoe goed hij wordt aangestuurd. Een goed EMS-systeem helpt de batterij efficiënter te gebruiken en verlengt de levensduur.

Kan ik stroom opslaan om terug te verkopen?

In theorie wel, maar in de praktijk levert dit op dit moment weinig op. De vergoeding voor teruglevering is laag, en veel energieleveranciers rekenen een terugleverboete. Het is daarom slimmer om je opgewekte stroom zelf te gebruiken.

Werkt een thuisbatterij ook als de stroom uitvalt?

Alleen als het systeem daarvoor geschikt is. Niet elke batterij-installatie biedt noodstroom. Als je dit belangrijk vindt, zorg dan dat je kiest voor een back-up functie of noodstroomoptie. Dit kun je bij de installatie meenemen.

Een slimme stap

Een thuisbatterij kan een slimme stap zijn als het past bij jouw situatie. Heb je zonnepanelen, wek je meer op dan je verbruikt en wil je minder afhankelijk zijn van het net? Dan kan een batterij je helpen. Maar wie al veel stroom overdag gebruikt, of nauwelijks opwek heeft, haalt er misschien weinig uit.

Daarom begint goed advies met inzicht. Bij Kuyt Verduurzaming kijken we naar jouw woning, verbruik, installatie en doelen. Zo weet je zeker of een batterij voor jou werkt, of dat een andere oplossing slimmer is. Indien je meer advies wilt ben je van harte welkom op onze batterij-informatiedag op 14 juni.

Schrijf je hier in voor een bezoek aan onze batterij-informatiedag. Dan kijken we samen wat wél werkt.

Thuisbatterijen
Kuyt Verduurzaming

Batterij-informatiedag

Op zaterdag 14 juni 2025 organiseert Kuyt Verduurzaming een batterij-informatiedag van 10:00 tot 16:00 uur. Tijdens deze gratis bijeenkomst ontdek je hoe een batterij jou kan helpen besparen, verduurzamen en minder afhankelijk worden van het energienet. Zowel particulieren als ondernemers zijn welkom voor deskundig advies op maat.