Dennis van der Meij, oprichter van Solar-engineering, benadrukt het belang van hoogwaardige producten en vakmanschap in batterij-installaties. Hij stelt dat de Nederlandse overheid zich moet richten op duurzame batterijen met aandacht voor recycling, CO2-voetafdruk en veiligheid. Door te kiezen voor kwalitatief sterke producten en installaties, wordt de noodzaak van recycling en ontmanteling verminderd, wat op de lange termijn kosten bespaart.
Van der Meij waarschuwt voor de risico’s van ‘batterijkannibalisatie’, waarbij de toename van batterijen leidt tot lagere verdiensten door dalende energieprijzen. Hij ziet het huidige verdienmodel, dat vooral op korte termijn is gericht, afbrokkelen. De oplossing ligt volgens hem in het focussen op de inzet van batterijen voor specifieke problemen zoals zelfconsumptie en peakshaving, die niet afhankelijk zijn van marktschommelingen.
Om batterijen zonder subsidies rendabel te maken, adviseert Van der Meij om problemen achter de meter op te lossen, zoals het verminderen van ingekochte energie en energiebelastingen. Hij stelt dat stabiele, langdurige rendementen belangrijker zijn dan snelle winsten.
Voor een toekomstig energiesysteem pleit Van der Meij voor een geïntegreerde aanpak, waarin batterijen worden afgestemd op lokale problemen en duurzame oplossingen bieden. Dit voorkomt collectieve problemen en creëert stabielere verdienmodellen.