Invoedingstarief verlaagt druk op elektriciteitsnet
CE Delft concludeert dat de invoering van een invoedingstarief voor grote stroomproducenten de belasting van het elektriciteitsnet op sommige stations met 5 tot 15 procent kan verlagen. Dit vermindert vooral de druk in gebieden met veel zonne- en windprojecten.
Verwachte prijsstijging van elektriciteit
Hoewel het invoedingstarief helpt de netbelasting te verlagen, kan het ook leiden tot een stijging van de elektriciteitsprijs met naar schatting 1 tot 10 procent. Dit komt doordat producenten het tarief doorberekenen in hun kosten, en doordat minder hernieuwbare energie opgewekt wordt, waardoor gascentrales vaker ingezet moeten worden.
Impact op investeringen en de energiemarkt
CE Delft verwacht dat het invoedingstarief investeringen in nieuwe energieprojecten in Nederland kan remmen, waardoor de energiemix minder duurzaam wordt. De elektriciteitsprijzen zullen hierdoor tijdelijk stijgen, maar kunnen zich herstellen door marktwerking en mogelijke compensatie via de SDE++-regeling.
Vergelijking met het buitenland
Het invoedingstarief zou in Nederland leiden tot hogere kosten voor producenten vergeleken met omliggende landen. Hierdoor kan het voor bedrijven aantrekkelijker worden om projecten in het buitenland te ontwikkelen.
Zes varianten van het invoedingstarief
CE Delft onderzocht zes varianten van het invoedingstarief, variërend van een uniform tarief tot tarieven gedifferentieerd op locatie en tijd. Elk heeft andere effecten op netbelasting, kosten en projectinvesteringen.
Conclusie: lagere netimpact, lichte prijsstijging
Al met al verwacht CE Delft dat een invoedingstarief de druk op het elektriciteitsnet verlaagt, maar dit gaat gepaard met een beperkte stijging van de stroomprijs en een mogelijk verminderde inzet van duurzame energiebronnen.