Subsidie of belastingvoordeel?

Verduurzamen van je woning of bedrijfspand is populairder dan ooit. Maar zodra je je gaat verdiepen in de mogelijkheden, kom je al snel terecht in een woud van regelingen. ISDE, EIA, MIA, Vamil het lijkt wel een wirwar van afkortingen. Veel mensen vragen zich af: wat is nu het verschil tussen subsidie en belastingvoordeel? En belangrijker nog: “wat past bij mijn situatie?”

In deze blog leggen we duidelijk het verschil uit en laten we zien hoe je slim gebruikmaakt van beschikbare regelingen bij het verduurzamen van je woning of bedrijf.

Wat is een subsidie bij verduurzamen?

Een subsidie is een financiële bijdrage die je na afloop van een investering ontvangt. Je krijgt dus een deel van je kosten terug, zolang je voldoet aan de voorwaarden. Een veelgebruikte regeling is de ISDE: Investeringssubsidie Duurzame Energie. Deze subsidie is beschikbaar voor zowel particulieren als zakelijke gebruikers.

Je kunt via de ISDE subsidie krijgen op duurzame maatregelen zoals:

  • Warmtepompen
  • Isolatiemaatregelen
  • Zonneboilers
  • Hybride warmtepompen
  • Elektrisch koken bij gasloos wonen

Combineer je meerdere maatregelen, zoals kozijnen met een warmtepomp of isolatie met een zonneboiler, dan kun je vaak een hoger subsidiebedrag ontvangen. Deze regeling verandert regelmatig, dus goed advies is belangrijk.

Wat is een belastingvoordeel bij verduurzamen?

Een belastingvoordeel werkt anders dan een subsidie. Je krijgt geen geld op je rekening gestort, maar je mag een deel van je investering aftrekken van je winst, waardoor je minder belasting betaalt. Deze regelingen gelden alleen voor ondernemers.

De drie bekendste fiscale regelingen voor duurzaam investeren zijn:

EIA: Energie-investeringsaftrek
Voor ondernemers die investeren in energiezuinige technieken of duurzame installaties. Je mag een extra percentage van de kosten aftrekken van je winst.

MIA: Milieu-investeringsaftrek
Voor investeringen die bijdragen aan een beter milieu. Denk aan emissievrije voertuigen, circulaire bouwmaterialen of groene installaties.

Vamil : Willekeurige afschrijving milieu-investeringen
Met deze regeling bepaal je zelf wanneer je een investering afschrijft. Daarmee kun je je fiscale winst spreiden of verlagen in een bepaald jaar.

Let op: fiscale regelingen zijn alleen van toepassing voor ondernemers en zakelijke investeringen. Particulieren kunnen hier dus geen gebruik van maken.

Voor wie is wat bedoeld?

Voor particulieren is de ISDE vaak de belangrijkste regeling. Daarmee kun je een flink deel van je investering terugkrijgen, bijvoorbeeld bij het plaatsen van een warmtepomp, het isoleren van je woning of het overstappen op elektrisch koken.

Voor ondernemers zijn belastingvoordelen extra interessant. Je kunt een investering namelijk vaak combineren met zowel subsidie als fiscale aftrek. Daardoor haal je meer uit je investering en verdien je die sneller terug. Maar dan moet je wel weten wat je doet.

Weet waar je gebruik van kunt maken bij subsidie of belastingvoordeel

Subsidies en belastingvoordelen maken verduurzamen financieel aantrekkelijker, maar werken ieder op hun eigen manier. Welke regeling bij jou past, hangt af van je situatie, je type woning of bedrijf, en je investeringsplannen.

Juist omdat er zoveel mogelijk is, loont het om je goed te laten adviseren. Zo voorkom je dat je kansen laat liggen of regelingen mist waar je wél recht op hebt. waar jij recht op hebt? Plan dan een adviesgesprek met ons in. Dan zetten wij zetten alle opties voor je op een rij.

Subsidie of belastingvoordeel
Kuyt Verduurzaming

Batterij-informatiedag

Op zaterdag 14 juni 2025 organiseert Kuyt Verduurzaming een batterij-informatiedag van 10:00 tot 16:00 uur. Tijdens deze gratis bijeenkomst ontdek je hoe een batterij jou kan helpen besparen, verduurzamen en minder afhankelijk worden van het energienet. Zowel particulieren als ondernemers zijn welkom voor deskundig advies op maat.
× Hoe kunnen we u helpen?