Meer zelfverbruik van stroom zonnepanelen, hoe helpt de installateur de consument?

Zonnestroom zoveel mogelijk zelf verbruiken was nog geen hot topic voor Nederlandse huishoudens met zonnepanelen. Ze kunnen immers salderen; de stroom die ze opwekken wegstrepen tegen hun afname. Daarmee is de financiële prikkel gering. Doordat energieleveranciers de afgelopen periode extra kosten in rekening zijn gaan brengen voor eigenaren van zonnepanelen – dit is nu gemeengoed – verandert de situatie. Wanneer je terugleverkosten betaalt, zeker als die per geleverde kilowattuur in rekening worden gebracht, kan meer zelfverbruik interessant zijn. Wanneer jouw energieleverancier staffels gebruikt, dan kun je kijken of je door meer eigen zonnestroom te gebruiken – of energie te besparen – een staffel lager kunt komen.

Daarnaast is het congestieprobleem nijpend in Nederland. Ook de druk op de lokale netten neemt toe. Zonnepanelen schakelen uit wanneer de spanning op het net te hoog oploopt. Door meer eigen zonnestroom te consumeren, draag je bij aan het voorkomen van overbelasting, en daarmee help je jezelf en onze energietransitie.      

Wat zijn de mogelijkheden aangaande het realiseren van meer zelfverbruik en wat levert dat op?

Zet elektrische apparaten die veel stroom verbruiken, bijvoorbeeld de wasmachine en vaatwasser, aan als de zonnepanelen stroom produceren, adviseert Milieu Centraal. Op deze wijze kan het zelfverbruik van een doorsnee Nederlands huishouden van 30 procent naar zo’n 35 procent blijkt uit de berekeningen die werden gemaakt. Daarbij werd uitgegaan van 131 dagen voldoende zonnestroomopbrengst per jaar, maximaal 2 apparaten aan op 1 dag en een gemiddeld stroomverbruik van een vaatwasser en wasmachine.

We zijn hier natuurlijk niet aan gewend in Nederland, denken nog veelal in dag- en nachttarieven, maar er valt wel winst mee te behalen! Heb je een elektrische auto, dan kun je het eigen verbruik van zonnestroom fors verhogen, naar zo’n 60 procent, door die zoveel mogelijk direct te laden met stroom uit je zonnepanelen, handmatig of middels een smart charging-app. Steeds meer huishoudens hebben ook een warmtepomp. Is dat er een met een boilervat, verwarm dit dan voor wanneer je zonnestroom opwekt. Zo kun je je zelfverbruik naar 40 tot 50 procent tillen. We moeten dus onze gewoontes aanpassen. Alles wat we, als gewoonte, in de avonduren doen en (veel) stroom verbruikt maar ook overdag kan dus in de uren gaan doen dat de zon schijnt. Dat kun je dan ook weer doen m.b.v. domotica die er voor zorgt dat apparaten op het juiste moment aangaan, ook als je niet thuis bent.

Ook een thuisbatterij kan je hierbij helpen. Door deze ook “slim” aan te sturen heb je het hele jaar door de goedkoopste stroom en lever je altijd tegen de meest gunstige prijs terug. Door de stroom vanuit de batterij zelf te gebruiken ga je het terugleveren verder beperken en kan je eigen verbruik oplopen tot boven de 80%.

× Hoe kunnen we u helpen?